Elektrikli Otomobil Türleri ve Çalışma Prensipleri
  1. Anasayfa
  2. Otomobil

Elektrikli Otomobil Türleri ve Çalışma Prensipleri

Avantajları ve Dezavantajları

Düşük emisyonları, yüksek teknolojileri ve sessizlikleri ile elektrikli otomobillerin popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. Geçmişte elektrikli otomobil satın almak bir çılgınlık olarak görülürken, günümüzde nispeten uygun fiyatlı seçeneklerin de piyasaya sürülmesiyle birlikte, elektrikli otomobiller çokça tercih edilmekte ve gündelik hayatımızda karşımıza sıkça çıkmaktadırlar. Gelin hep birlikte elektrikli otomobillerin türlerine, avantajlarına ve dezavantajlarına göz atalım.

Elektrikli Otomobil Türleri

  • Hibrit Elektrikli Otomobiller (HEV)

Hibrit elektrikli otomobillerde (HEV), bir içten yanmalı motor ve Li-Ion pil sisteminden enerji alan bir elektrik motoru bulunur. Elektrik motorunun pil sistemi, içten yanmalı motor tarafından sürüş esnasında şarj edilir. Elektrik motoru, otomobillerin yakıt sarfiyatının en yüksek seviyeye çıktığı kalkış ve kalkış sonrası hızlanma evrelerinde devreye girer. Bu sayede içten yanmalı motor en çok yakıt harcanan evrede devre dışı kalır. Dolayısıyla yakıt tasarrufunun yanı sıra daha düşük emisyonlu bir sürüş de sağlanmış olur.

 

  • Tam Elektrikli Otomobiller (BEV)

Tam elektrikli otomobiller (BEV); herhangi bir içten yanmalı motor içermeyen, sadece elektik motoru ile hareket eden otomobillerdir. Elektrik motoru ise şarj edilebilir Li-Ion pil sisteminden enerji alır.

 

  • Plug-in Hibrit Elektrikli Otomobiller (PHEV)

Plug-in hibrit elektrikli (PHEV) otomobillerde tıpkı hibrit elektrikli (HEV) otomobillerde olduğu gibi bir elektrik motoru ve bir içten yanmalı motor bulunur. Plug-in hibrit elektrikli otomobillerin hibrit elektrikli otomobillerden farkı, elektrikli motorun sadece kalkış ve kalkış sonrası hızlanmalarda hareket enerjisi sağlamak yerine, piller tamamen boşalana dek devrede kalarak uzun süreli hareket enerjisi sağlamasıdır.

Elektrikli motorun pilleri tamamen boşaldıktan sonra içten yanmalı motor devreye girer ve bu sayede hareket devam etmiş olur. Plug-in hibrit elektrikli otomobillerin pilleri, tam elektrikli otomobillerde de olduğu gibi şarj istasyonlarından şarj edilebilmektedir. Bunun yanı sıra rejeneratif frenleme adı verilen sistem sayesinde sürücü her fren yaptığında pillere güç verilerek pillerin bir miktar şarj olması sağlanır.

 

  • Hafif Hibrit Elektrikli Otomobiller (MHEV)

Hafif hibrit elektrikli (MHEV) otomobillerde; bir içten yanmalı motor, içten yanmalı motora yardım sağlayan bir elektrik motoru ve şarj edilebilir Li-Ion pil sistemi bulunur. İçten yanmalı motor ve elektrik motoru entegre bir biçimde çalışır. Elektrikli motor, içten yanmalı motora destek olarak daha yumuşak bir sürüş, daha düşük yakıt tüketimi dolayısı ile daha düşük emisyon sağlar.

 

  • Yakıt Hücreli Elektrikli Otomobiller (FCEV)

Yakıt hücreli elektrikli otomobillerin diğer elektrikli otomobillerden farkı, elektrikle şarj edilmemesidir. Yakıt hücreli elektrikli otomobiller, elektrik üretmek için hidrojen yakıtını kullanır. Bir yakıt hücresine iletilen hidrojen, yakıt hücresi içerisinde oksijen ile tepkimeye girer. Bu tepkimenin sonucunda elektrik ve su buharı ortaya çıkar. Ortaya çıkan elektrik enerjisi elektrik motoruna iletilir ve hareket sağlanmış olur.

 

Elektrikli Otomobillerin Avantajları

  • Düşük emisyon ile ulaşım sağlarlar.
  • İşletim maliyetleri düşüktür. İçten yanmalı motorlu otomobiller kadar bakım gerektirmezler.
  • Çok sessiz çalışırlar.
  • Yüksek verimlilikle çalışırlar. İçten yanmalı motorlarda üretilen enerjinin büyük bir kısmı ısı enerjisine dönüşür. Elektrik motorlarında böyle bir durum söz konusu değildir.

 

Elektrikli Otomobillerin Dezavantajları

  • Menzilleri içten yanmalı motorlara göre daha kısadır. Bu yüzden uzun yol sürüşleri için pek uygun değildirler.
  • Piller, hava şartlarından kötü etkilenebilir.
  • Şarj süreleri uzundur. Günümüzde hızlı şarj teknolojisi ile şarj süreleri 30-40 dakikalara kadar düşmüş olsa da acil durum şartları göz önünde bulundurulduğunda bu süre hâlâ problem yaratabilmektedir.
  • Şarj istasyonlarının henüz tam olarak yaygınlaşmaması sebebiyle şarj istasyonlarında yığılmalar oluşabilir.
  • Elektrikli motorların bataryaları, içten yanmalı motorlara göre çok daha kısa ömürlüdür. Batarya değişim maliyetleri çok yüksek olabilir.

Elektrikli otomobiller birçok kişi gibi sizi de heyecanlandırıyorsa, aşağıdaki yazılarımız tam size göre!

Mercedes-Benz’den “Küçük G” Hamlesi!

Geçmişten Geleceğe: Yeni Opel Experimental!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir