Bilgisayarlar Neden Yavaşlar ve Nasıl Hızlandırılır?
  1. Anasayfa
  2. Donanım

Bilgisayarlar Neden Yavaşlar ve Nasıl Hızlandırılır?

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayarlar bazen performans kaybı yaşayabilirler. Bu yazımızda bilgisayarların performans kayıplarının sebeplerinden ve bilgisayarların performans kayıplarının nasıl giderilebileceğinden bahsedeceğiz.

Bilgisayarın Temel Donanımları

Bilgisayarlar merkezi işlem birimi (CPU), anakart, RAM, ses kartı, ekran kartı, depolama birimi (hard disk) gibi donanımların bir araya gelmesiyle oluşur. Bu donanımların bir ya da birkaçında ortaya çıkan problemler ya da yazılımsal problemler kullandığınız bilgisayarın yavaşlamasına sebep olabilir.

Bilgisayarınızı Yavaşlatabilecek Nedenler

Kullanılmadığı Halde Arka Planda Çalışan Uygulamalar

Çözüm: İmleci görev çubuğu üzerine getirip sağ tıklayarak görev yöneticisini açın. Çalışmakta olan tüm programları görev yöneticisinde göreceksiniz. Burada çalışmakta olan programlardan ihtiyacınız olmayanları kapatarak bilgisayarınızın gücünü boşa harcamasını önleyebilirsiniz.

Kötü Amaçlı Yazılımlar

Bilgisayarınıza indirdiğiniz dosyalar, uygulamalar bazen bilgisayarınızın işletim sistemini yavaşlatmaya yönelik, virüs olarak bilinen kötü amaçlı yazılımları da beraberinde getirir. 

Çözüm: Kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınızda bulunmasının önüne geçmek için güvenilir olmayan sitelerden herhangi bir dosya indirmemenizi ve bilgisayarınıza kaliteli bir virüs programı kurmanızı tavsiye ederiz.

Bilgisayarınızın Depolama Alanının Dolması

Bilgisayarınızın depolama birimlerinin depolama alanı sınırlıdır. Bu alan azaldığında ya da tamamen dolduğunda bilgisayarınız daha geç açılabilir ve bazı işlemleri gereğinden daha uzun sürede yapabilir.

Çözüm: Bilgisayarınız daha geç açılmasını ve bazı işlemleri daha yavaş yapmasını önlemek için ihtiyacınız olmayan uygulamaları ve dosyaları silebilir ya da bulut depolama hizmeti satın alabilirsiniz.

Yetersiz RAM Kapasitesi

RAM (Random Access Memory), içinde bulunduğunuz anda ya da yakın gelecekte bilgisayarınızın ihtiyaç duyacağı bilgileri kısa süreliğine depolayan ve ihtiyaç anında çok hızlı bir şekilde okuyan kısa süreli hafıza birimidir.

Çözüm: Bilgisayarınızın RAM kapasitesi ihtiyaçlarınızı karşılamamaya başladığında eğer bilgisayarınızda boş ram yuvası var ise fazladan RAM ekleyerek ihtiyacınızı giderebilir ya da ilk maddede açıkladığımız gibi kullanılmadığı halde arka planda çalışan uygulamaları kapatarak RAM üzerindeki yükü azaltabilirsiniz.

Aşırı Isınma

Yüksek ısı, bilgisayarlarınızın performansını düşürmekle kalmayıp bilgisayarınıza geri dönüşü olmayan zararlar da verebilir.

Çözüm: Bilgisayardaki ısı probleminin en yaygın sebepleri soğutucu fan veya fanların tozlanma sebebiyle tam performans verememesi ve işlemci soğutucusunun işlemciyi tam anlamıyla soğutmasını sağlayan termal macunun uzun süre boyunca yenilenmemesidir. Bilgisayarınızın periyodik bakımını üreticinin belirlediği periyotlarla yetkili serviste ya da profesyonel teknik servislerde yaptırmanızı tavsiye ederiz. Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız laptop soğutucu kullanmanız bilgisayarınızın aşırı ısınma sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Laptop soğutucuların nasıl çalıştığını ve etkili olup olmadıklarını merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz!

Laptop Soğutucular Nasıl Çalışır ve Etkili Mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir