İnternetin günümüzdeki kadar yaygın olmadığı zamanlarda hayatımıza girerek zaman içerisinde yediden yetmişe her yaştan ziyaretçiye ev sahipliği yapan Omegle, 2009’dan bu yana süren tam 14 yıllık macerasına son verdi. Omegle’nin kurucusu Leif K-Brooks, kapanma sebebini finansal ve psikolojik sorunlar olarak açıkladı.
Omegle Nedir?
Omegle, akıllı telefonların ve mobil uygulamaların henüz bugünkü kadar gelişmiş olmadığı dönemlerde insanlara görüntülü görüşme imkânı sunan sayılı platformlardan biriydi. Omegle ve benzeri platformların amacı, dünyanın her yerinden insanları tamamen rastgele bir şekilde karşı karşıya getirmekti. Bu amacı güden platformlar arasında en popüleri olan Omegle, artık internet aleminde olmayacak.
Kurucu Leif K-Brooks’un Açıklaması
“Omegle için verilen savaş kaybedildi ancak internete karşı verilen savaş devam ediyor. Neredeyse tüm çevrim içi iletişim hizmetleri Omegle ile aynı saldırılara maruz kaldı. Bazıları çok daha büyük kaynaklara sahip çok daha büyük şirketler olsa da, hepsinin bir kırılma noktası var.
Endişem o ki, eğer gidişat kısa sürede tersine dönmezse, aşık olduğum internet artık var olmayabilir ve onun yerine, aktif katılım ve gerçek insani bağlantı için çok daha az fırsat sunan, büyük ölçüde pasif tüketime odaklanmış, televizyonun güçlendirilmiş bir versiyonuna daha yakın bir şeye sahip olacağız. Bu size kötü bir fikir gibi geliyorsa, lütfen çevrimiçi haklarınız için mücadele eden bir kuruluş olan Electronic Frontier Foundation’a bağış yapmayı düşünün. Omegle’ı olumlu amaçlar için kullanan herkese ve sitenin başarısına herhangi bir şekilde katkıda bulunan herkese tüm kalbimle teşekkür ederim. Sizin için savaşmaya devam edemediğim için çok üzgünüm.”
Omegle birçok sosyal medya fenomeni için önemli bir platformdu. Bazı içerik üreticilerinin Omegle aracılığıyla ürettiği ve kısa sürede viral olan Omegle sohbet kayıtlarına denk gelmiş olabilirsiniz. Bu vesileyle bir zamanlar YouTube’da Omegle rüzgarı estiren Mehmet Uygar Aksu, nam-ı diğer MUA’ya selamlarımızı gönderiyoruz.