WWW, internet üzerinden veri paylaşımı yapmamızı sağlayan bir bilgi paylaşım metodudur. 30 yılı aşkın süredir yediden yetmişe hepimizin hayatının önemli bir parçası olan olan WWW(World Wide Web), Türkçe adıyla “Dünya Çapında Ağ” nedir? Kim tarafından kurulmuştur? Nasıl çalışır? Gelin hep birlikte öğrenelim!
İçindekiler
WWW (World Wide Web/Dünya Çapında Ağ) Nedir?
WWW(World Wide Web), dünya üzerindeki tüm erişilebilir web sayfalarını kapsayan bir topluluktur. HTML (Hyper Text Markup Language/Zengin Metin İşaretleme Dili) formatındaki içeriklere HTTP (Hyper-Text Transfer Protocol/Hiper-Metin Transfer Protokolü) yoluyla ulaşmamızı sağlayan dünya çapında bir ağdır.. HTTP ise WWW sayesinde yaptığımız bilgi alışverişlerinde kullanılan dillerden biridir. WWW (World Wide Web), 3 ana teknolojiyi kullanarak çalışır.
World Wide Web’in Kullandığı Üç Ana Teknoloji
HTML (Hyper Text Markup Language): HTML, web aracılığıyla yaptığımız bilgi ve veri paylaşımlarında kullanılan temel bir köprü-metin işaretleme dilidir. Bütün web sayfaları HTML dili ile oluşturulmak zorundadır.
URL (Uniform Resource Locator): URL, web ağı içerisindeki sitelerin, belgelerin ve kaynakların kendilerine özgü adresleridir.
HTTP (Hyper-Text Transfer Protocol): HTTP, bir web sayfasının bulunduğu sunucu ile web tarayıcısı arasındaki veri alışverişini yöneten bir köprü metin aktarım protokolüdür.
WWW (World Wide Web/Dünya Çapında Ağ) Kim Tarafından Kuruldu?
WWW, Dünyanın en büyük araştırma kuruluşlarından biri olan CERN’de çalışan bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee’nin, HTML olarak tanımlanan bilgisayar dilini geliştirmesiyle ortaya çıkmıştır. WWW, CERN’de bulunan fizikçilerin araştırma sonuçlarını kolaylıkla paylaşabilmesi için 13 Mart 1989’da kullanılmaya başlandı.
İlk Web Sitesi Ne Zaman Kuruldu?
İlk web sitesi, CERN’in ihtiyaçları doğrultusunda 1991 yılında yayına girdi. 1991 yılı itibarı ile WWW, sadece CERN içerisinde kullanılan bir ağ olmaktan çıkıp dünyaya açıldı ve kurucusu Tim Berners-Lee adını tarihe yazdırdı.