İkinci El Otomobil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Otomobil

İkinci El Otomobil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el otomobil satın almaya karar verenlerin dikkat etmesi gereken tüm unsurlar!

Son yıllarda sıfır kilometre otomobil fiyatlarında meydana gelen artışlar sebebiyle ikinci el otomobillere olan talep ciddi anlamda yükseldi. Siz de ikinci el otomobil satın almayı düşünenlerden misiniz? O halde bu yazı sizin için yazıldı. İkinci el otomobil satın alırken, alışveriş öncesinde ve alışveriş esnasında nelere dikkat edilmeli?

Karar Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alacağınız otomobilin marka ve modeline karar verirken otomobilden neler beklediğinizi net bir şekilde belirlemiş olmalısınız. Bir yılda yapacağınız ortalama kilometre, bulunduğunuz ildeki yetkili veya özel servisler, bulunduğunuz ilin iklim şartları, otomobili genellikle kullanacağınız güzergâhın yol şartları gibi etkenler otomobil satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli etkenlerdir.

Marka ve Model Kararlaştırıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir otomobilde karar kıldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, o otomobilin çıkarabileceği arızaları ve bu arızaların çözüm yollarını araştırmak olmalıdır. Piyasa jargonunda “kronik arıza” olarak adlandırılan bu arızaların çözümü kimi zaman basit ve düşük maliyetli, kimi zaman ise baş ağrıtıcı ve yüksek maliyetli olabilmektedir. Kronik arızalar konusunda ince eleyip sık dokumalısınız.

Satın alacağınız otomobil ikinci el olacağı için, düşük kilometreli ve bakımlı dahi olsa, beklenmedik problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tarz durumlarda çaresiz kalmak istemiyorsanız, otomobile ayırdığınız bütçenin %5’lik bir kısmını beklenmedik problemler yaşanması durumunda kullanmak üzere ayırmanız yararınıza olacaktır.

Satıcıyla Buluşmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun otomobili buldunuz. Araç sahibi ile aracın boyanan veya değişen parçaları ve kilometre durumu hakkında konuştunuz ve aracı almaya karar verdiniz. İlk yapmanız gereken şey, aracın plaka numarası ile kilometre ve hasar kaydı sorgusunu yapmak olacaktır. Sorgulama sonucunda, aracın kilometresi ve hasar kaydı satıcının size söyledikleri ile uyuşuyorsa, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Mekanik Kontrol ve Ekspertiz

Almaya karar verdiğiniz araç bulunduğunuz şehirde değilse, aracın bulunduğu şehirdeki servisleri ve kurumsal ekspertiz firmalarını araştırın. Böylelikle şehirde yabancı olduğunuz için satıcının önereceği ekspertiz firmasında değil de araştırdığınız ve iyi olduğunu düşündüğünüz firmaya aracı göstermiş olacaksınız. Satıcıyla buluştuktan sonra, muhakkak alacağınız araç ile bir test sürüşüne çıkmak için satıcıdan izin isteyin. Test sürüşü esnasında arabanın gaz tepkilerini, fren tepkilerini, vites geçişlerini dikkatle inceleyin. Rölantide herhangi bir dalgalanma olmamasına ve egzozdan beyaz veya mavi renkte duman çıkmıyor olmasına dikkat edin. Sürüşe yansıyan herhangi bir problem yoksa sıra uzman kontrolüne gelmiş demektir.

Her ne kadar ekspertiz firmaları, otomobilleri en ince ayrıntısına kadar inceleyip rapor veriyor olsa da aracın; fren sistemi, şanzımanı, motoru gibi hayati önem taşıyan kısımlarını iyi bir ustanın incelemesi daha faydalı olacaktır. Ekspertiz yetkilileri, aracın varsa mevcut arızalarını veya ömrünü tamamlayan parçalarını tespit edip raporlayacaktır fakat iyi bir otomobil ustası ise size bu arızaların sebeplerini, sonuçlarını ve ömrünü tamamlayan parçaların maliyetlerini ayrıntılı şekilde açıklayacaktır.

Aracı iyi bir ustaya incelettikten sonra muhakkak kurumsal bir firmada araca ekspertiz yaptırın. Aracın kaporta-boya durumu ve kilometresi araç sahibinin söyledikleri ile uyuşuyorsa artık satın alma aşamasına geçebilirsiniz.

Aracın Devrini Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İkinci el otomobil alışverişlerinde dolandırıcılığa en müsait aşama noter aşamasıdır. Bundan dolayı sebebi ne olursa olsun notere gitmeden önce satıcıya hiçbir şartta ödeme yapmamalısınız. Satıcı ile birlikte notere gittiğinizde, noterin huzurunda, sadece ruhsat sahibi şahsın hesabına ödeme yapmalısınız. Ödemenin açıklama kısmına “XXX plakalı aracın satın alım bedeli” yazmanız da olası bir dolandırıcılık durumunda hakkınıza kavuşmanızı kolaylaştıracak bir eylem olacaktır. Ödeme yaptıktan sonra aracın devrini alana kadar, satıcının herhangi bir sebeple kısa süreli bile olsa yanınızdan ayrılmasına müsaade etmeyin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir