Hava Temizleyici Çeşitleri ve Çalışma Biçimleri
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

Hava Temizleyici Çeşitleri ve Çalışma Biçimleri

Son yıllarda artan hava kirliliği ve COVID-19 pandemisinde evde daha fazla vakit geçirmeye başlamamız sebebiyle temiz hava ihtiyacımız önemli bir oranda arttı. Tabii ki teknoloji de temiz hava ihtiyacımız için bize bir çözüm sunmakta gecikmedi.

Hava Temizleyici Nedir?

Hava temizleyiciler, ortamda bulunan kirli havayı sterilize edip ortama çok daha kaliteli hava göndermeyi amaçlayan filtreleme cihazlarıdır.

Hava Temizleyici Modelleri

Hava temizleyiciler; filtreli modeller ve iyonizasyonlu modeller olarak iki gruba ayrılır.

Filtreli Hava Temizleyiciler

Filtreli hava temizleyici, öncelikle ortamda bulunan kirli havayı içine çeker. Ardından sırasıyla ön filtreleme, karbon filtrasyonu ve HEPA(high efficient particulate air) filtrasyonu olmak üzere üç aşamadan oluşan filtreleme evresini başlatır.

Ön filtreleme aşamasında kirli hava öncelikle; kıl, tüy ve toz gibi daha iri partiküllerden arındırılır. İkinci aşama olan karbon filtrasyonunda; kötü koku, duman ve kimyasallar filtrelenir. Üçüncü ve son aşama olan HEPA (High Efficient Particulate Air) filtrasyonunda ise kepek, küf sporları, polen ve virüsler gibi ince partiküller de çok yüksek oranda filtrelenir ve sonuç olarak hava temizleyici tarafından ortamda bulunan kişilere steril bir nefes alışverişi yapma imkânı sağlanmış olur.

İyonizasyonlu Hava Temizleyiciler

İyonizasyonlu hava temizleyiciler, negatif ve pozitif yüklü iyonlar üretir ve bu iyonları ortama yayar. Negatif yüklü iyonlar, havadaki zararlı partiküller ile etkileşime geçerek zararlı partikülleri kendilerine doğru çekerler. Negatif iyonlar zararlı partiküller ile birleşir ve zararlı partiküllerin ağırlığı artar. Dolayısıyla ağırlığı artan zararlı partiküller havada asılı kalamaz. Bu sayede zararlı partiküllerin ortamdaki kişilerce solunması engellenmiş olur.

Hava Temizleyici Kullanmanın Yararları

  • Evcil hayvanların tüylerinden ve deri döküntülerinden dolayı oluşabilecek alerjik durumlarını engeller.
  • Astım ve benzeri solunum yolu rahatsızlıklarına sahip kişiler için daha kaliteli ve sağlıklı bir ortam oluşturur.
  • Kirli ve kalitesiz havanın yol açabileceği yorgunluk ve depresif ruh hâli gibi problemleri ortadan kaldırır.
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir