Sıfırdan Modem Kurulumu Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Bilmeniz Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. İnternet

Sıfırdan Modem Kurulumu Nasıl Yapılır? İşte Adım Adım Bilmeniz Gerekenler

Eğer bir İnternet Servis Sağlayıcı ile anlaştıysanız ve evinizde yeni bir internet bağlantısına geçiş yaptıysanız veya mevcut bağlantınız üzerinde yeni bir modem kullanmak istiyorsanız modem kurulumu yapmanız gerekecektir. Gelin sıfırdan modem kurulumu nasıl yapılır yakından bakalım ve bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli adımları görelim.

Evinize gelen internet bağlantısını kullanmak için mutlaka bir modeme ihtiyacınız vardır çünkü bu modem ile internet bağlantınız kullanılabilir ve kablolu veya kablosuz Wi-Fi ağı haline dönüştürebilirsiniz. İnternete ilk bağlandığınızda birçok internet servis sağlayıcı evinize gelir ve modem kurulumlarını yapar. Ancak bazıları ek bir ücret gerektirdiği için modem kurulumunu kullanıcı yapmayı tercih eder. Aynı şekilde yeni bir modem aldığınızda da bu kurulumu kendiniz yapmanız gerekir.

Peki bu modemi nasıl bağlayacaksınız? Hadi bağladık nasıl kurulur? Türk Telekom, Turknet, Turkcell Superonline, Vodafone gibi internet servis sağlayıcılarından alınan Zyxel, Airties, TP Link, Huawei gibi farklı marka modemler arasında ufak farklılıklar olsa da veya genel olarak kurulum yöntemleri birbirine çok benziyor. Gelin sıfırdan modem kurulumu nasıl yapılır yakından bakalım ve bu işlem sırasında dikkat etmeniz gereken önemli adımları görelim.

Modem kurulumu nasıl yapılır?

  • Adım #1: Modemin kablo bağlantılarını kurun ve çalıştırın.
  • Adım #2: İnternet tarayıcınıza 192.168.2.1 yazın ve bu adrese gidin.
  • Adım #3: Modem arayüzüne giriş yapın.
  • Adım #4: Varsa kullanıcı hesap bilgilerinizi girin.
  • Adım #5: İnternet ayarlarını özelleştirin.
  • Adım #6: Modem adı ve şifresini belirleyin.
  • Adım #7: Modemi yeniden başlatmanız gerekebilir.

Adım #1: Modemin kablo bağlantılarını kurun ve çalıştırın:

Modem kutusunu açtıktan sonra karşınıza bazı bağlantı kabloları çıkacaktır. Bunlar genellikle güç kabloları, bağlantı kabloları ve Ethernet kablolarıdır. Güç kablosunu duvar prizine ve bağlantı kablosunu internet bağlantısının geldiği girişe takın. Ethernet kablosu, kullansanız da kullanmasanız da kablolu internet içindir. Bağlantı kablolarını taktıktan sonra modemi çalıştırın.

Adım #2: İnternet tarayıcınıza 192.168.2.1 yazın ve bu adrese gidin:

Modemi çalıştırdıktan sonra varsayılan parolayı kullanarak modeme bağlanabilirsiniz. Bu bağlantıyı yaptıktan sonra bilgisayarınızda kurulu herhangi bir internet tarayıcısını açın ve adres çubuğuna 192.168.2.1 yazarak bu adrese gidin. Bunu mobil internet tarayıcınızdan da yapmanız mümkün ancak biraz karmaşık bir işlem olduğu için bilgisayarınızdan yapmanız en doğrusu olacaktır.

Adım #3: Modem arayüzüne giriş yapın:

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.2.1 yazarak giderseniz modem arayüzünüz karşınıza çıkacaktır. Bu arayüz, kullandığınız modemin marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Modem arayüzünde oturum açabilmeniz için sizden önce bir kullanıcı adı ve şifre istenecektir.

Modem arayüzünde oturum açmak için istenildiğine kullanıcı adı ve parola değişiklik gösterecektir ancak çoğu modem arayüz kullanıcı adı olarak “admin” kullanılır. Kullanıcı adına tırnak işaretleri olmadan “admin” yazdıktan sonra, “admin”, “password” veya “1234” şifrelerinden birini kullanabilirsiniz.

Adım #4: Varsa kullanıcı hesap bilgilerinizi girin:

Modem arayüzüne giriş yaptıktan sonra karşınıza birçok özel ayarı yapabileceğiniz bir ekran geliyor. Bu her zaman gerekli olmayabilir ancak bazı sistemler bu ayarlara erişmek ve bunları düzenlemek için sizden farklı bir şifre ve kullanıcı adı isteyebilir. Söz konusu kullanıcı hesap bilgileri, daha önce size bağlantıyı sağlayan internet servis sağlayıcınız tarafından sağlanmıştır. Bu bilgiyi bilmiyorsanız internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.

Adım #5: İnternet ayarlarını özelleştirin:

Bu adımda, kullanıcıların birçok modem arayüzünde de bulunan “Hazır Kurulum” seçeneğini kullanmaları önerilir. Adından da anlaşılacağı gibi, Hazır Kurulum seçeneği kullanıcıyı mümkün olan en kısa sürede modemle çalışır duruma getirmek için gerekli ön ayarları hızla uygular.

İnternet ayarlarınızı özelleştirmek istiyorsanız bölge, saat dilimi, DLC-PVC, bağlantı türü, kullanıcı adı girerek yedekleme, kablosuz bağlantı, kanal, mod, güvenlik sistemi gibi ayarları özelleştirmeniz gerekiyor. Bu biraz kafa karıştırıcı geliyorsa, en azından ilk kurulum için tüm bu ayarları varsayılan modlarında bırakmak en iyisidir.

Adım #6: Modem kullanıcı adı ve şifresini belirleyin:

Çoğu zaman gözden kaçırılsa da, kullanıcı adı ve parola belirleme adımı son derece önemlidir. Çünkü internet güvenliğinizin ilk adımı benzersiz bir kullanıcı adı ve şifredir. Modem arayüzünün ayarlar sayfasında modem üzerinde yaygın olarak yazılan parolayı girdikten sonra kendi parolanızı ve kullanıcı adınızı belirleyip kaydedin. Bu değişiklikten sonra modeme bağlı cihazların bağlantısının kesileceğini ve yeniden bağlanması gerekeceğini unutmayın.

Adım #7: Modemi yeniden başlatmanız gerekebilir:

Tüm bu adımları başarıyla tamamladıktan ve yeni ayarları kaydettikten sonra, modem arayüzünde bir uyarı ile modemi yeniden başlatmanız istenebilir. Her modem için gerekli değil ama böyle bir öneri ile karşılaşırsanız modemi kapatıp açmaktan zarar gelmez.

ADSL ve VDSL bağlantı için modem kurulum değerleri:

  • ADSL;
    • WAN ID Type – PPP Transfer Type – Ağ Protokolü – Kapsülleme: PPPoE
    • Aktarım Modu Modülasyon: ATM
    • VPI / VCI: 8/35
  • VDSL;
    • WAN ID Type – PPP Transfer Type – Ağ Protokolü – Kapsülleme: PPPoE
    • Aktarım Modu Modülasyon: PTM
    • VLAN ID: 35

Modem kurulumu sırasında ADSL ve VDSL bağlantılarınızı özelleştirmek için girmeniz gereken kurulum değerleri yukarıda belirtildiği şekildedir. Ancak bu değerlerin internet servis sağlayıcınıza ve modeminizin marka ile modeline göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın.

Modem kurulumu yapılamıyor, hata veriyor:

Hızlı kurulum seçeneği genellikle hangi internet servis sağlayıcı ile çalışırsanız çalışın hangi marka ve model modeme sahipseniz genel olarak işe yarayacaktır. Ancak bazen sorunlar çıkabiliyor ve anlattığımız genel bilgiler o an işe yaramayabilir. Peki ne yapmalı?

İlk olarak, en güncel kurulum bilgileri için modem üreticisinin resmi web sitesini ziyaret edin. Çünkü yeni modellerde uygulanması gereken farklı adımlar olabilir. Hata devam ederse, internet servis sağlayıcınızla iletişime geçin. Çağrı merkezi yetkilisi, modeminizin arayüzüne uzaktan bağlanarak gerekli ayarları yapabilir veya en doğru ve güncel ayarları yapmanız için sizi yönlendirebilir.

İnternet bağlantınızın olmazsa olmazı olan modem kurulumu nasıl yapılır sorusuna cevap verirken bunun nasıl çalıştığını adım adım detaylı bir şekilde anlattık. Unutmayın, sorun yaşarsanız en güncel bilgileri modem üreticisinden veya internet servis sağlayıcınızdan alabilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
İnternet Hızınızı Test Etmenin Püf Noktaları ve Önemi: Doğru Bir İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir