Son zamanlarda özellikle giyilebilir cihazlarda “Aktif Gürültü Engelleme” terimini duymaktayız. Peki, nedir bu “aktif gürültü engelleme”? Yazımızda sizler için derledik.
Günümüzde artık insanlar telefon görüşmelerini kablosuz kulaklıkları aracılığıyla icra edebilmekteler. Bunun daha sağlıklı bir şekilde olabilmesi adına üretilen pek çok teknoloji bulunmaktadır. Aktif gürültü engelleme teknolojisi de insanların daha sağlıklı iletişim kurabilmesi adına önem arz eden teknolojilerden biridir.
Aktif-Pasif Gürültü Engelleme
Günümüzde gürültü engelleme çözümleri bakımından aktif gürültü engelleme ve pasif gürültü engelleme olarak iki temel fonksiyonun bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Aktif gürültü engellemede, gürültü engellemenin gerçekleşebilmesi için elektromekanik veyahut elektro-akustik elemanlardan yararlanılır. Sistemin amacı, ortamdan gelmekte olan istenmeyen ses dalgalarını tespit etmek ve hoparlör kullanarak iptal edici başka ses dalgaları sergilemektir. Toplamsallık ilkesini esas alarak çalışan aktif gürültü engelleme sistemi, pasif gürültü engelleme sistemine nazaran daha etkindir. Pasif gürültü engellemede ise akustik yapısı ve bunun yanı sıra üretimde kullanılan malzemelere bağlı olarak gürültü engelleme uygulanmaktadır. Pasif gürültü engellemede gürültünün engellenmesi için elektronik eleman veyahut devreden yararlanılmaz. 1 kHz ile üzerindeki frekanslarda geçerli olur.
Aktif Gürültü Engellemede Geri Besleme ve İleri Besleme
Aktif gürültü engelleme, ileri besleme ve geri besleme olarak iki alt dala sahiptir. İleri beslemede sistemin iki mikrofonu bulunmaktadır. Ses kaynağına yakın bir bölümde bulunan giriş mikrofonundan alınan referans sinyal, kontrolöre gönderilir ve kontrolör referans sinyal ile aynı genlikte fakat ters fazda y(n) sinyali üretir. Geri beslemede ise ortam gürültüsünün hata mikrofonu ile algılanması, kontrolörün hata sinyali ile aynı genlikte fakat ters fazda olan y(n) sinyalini üretmesiyle mümkün olmaktadır. Geri beslemeli sistem dar bir frekans aralığı dahilinde sınırlı bir engelleme sağlar. Yüksek frekanslı geri beslemede dengesizlik yaşanabilir.