Transmedya Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Genel

Transmedya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İçeriğimizde transmedyanın ne olduğuna yer veriyor, transmedya hakkında bilinmesi gerekenlere değiniyoruz.

Transmedya yöntemi, pazarlanan bir ürünün veyahut içeriğin hedef kitleyle çok daha kolay bir şekilde iletişim kurmasını mümkün kılan bir yöntemdir. Bu yöntemin temeli, sunulmakta olan öykünün  izleyici tarafından sahiplenilmesini sağlayabilmektedir.

Transmedya kavramı, Henry Jenkins tarafından ortaya konulmuştur. Transmedya; çizgi roman, video oyunu, mobil uygulama ve hikaye anlatımı sayesinde her bir medya parçasıyla bağımsız, eksiksiz bir hikaye deneyimi sağlamaktadır.

Medyanın her bir bölümünün büyük bir anlatıma katkıda bulunduğu transmedyada her parça; karakterler, arka planlar, olay örgüsü gibi özellikler bakımından daha fazla ayrıntıyla hikaye dünyasına zenginlik katılmaktadır. Ortaya çıkan hikaye tasarımı, içerik ekleme, hikayenin diğer bölümlerini arama gibi roller ile anlatıma katılımcı da dahil olmaktadır.

Transmedya kullanımına verilebilecek pek çok örnek bulunmaktadır. Bunlardan bazılarına sizler için değinecek olursak;

Disney
Disney’in Monster filmine yönelik özel olarak açılan internet sitesi, ideal transmedya hikaye anlatımıyla karşımıza çıktı. Özel oyunculuklar, dijital oyunlar, eğlence parkları ile izleyicilere film izleme deneyimini yaşatmanın ötesine geçmeyi başarmıştır.

Game of Thrones
En meşhur dizilerden olan Game of Thrones üzerinde dizi yapımcıları, izleyicilere en iyisini sunabilmek için kendi stratejilerini çizebilecekleri bir harita oluşturmuştur.

Medcezir
Türkiye’de transmedya tekniğine başvurulması Medcezir dizisi ile gerçekleşmiştir. Dizide Eylül’ün bir etkinlikte hangi elbiseyi giymesini istedikleri seyircilere soruldu. Blog takipçileri buna karar verdi ve ardından Eylül belirlenen elbiseyi giydi. Böylece izleyici ile dizi arasındaki perde kaldırıldı.

Star Wars
Orijinal Star Wars filminin başarılı olarak piyasaya sürülmesi ile başlayan kalıcı ve prototip bir transmedya pazarlaması ve hikaye anlatımı örneği, 1977 senesinde orijinal Star Wars filmi ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir